Rauwe melk

Rauwe melk heeft meerdere voordelen ten opzichte van verhitte melk. Veel mensen merken dat rauwe zuivel makkelijker verteerbaar is. Dit kan deels samenhangen met de van nature aanwezige enzymen in melk. Deze kunnen helpen met de vertering, maar worden stuk gemaakt tijdens verhitting. Homogeniseren, het opbreken van de vetbolletjes om opromen tegen te gaan, speelt hier ook een rol in.

Consumptie van rauwe melk is gelinkt aan een lager risico op astma en eczeem. Bepaalde bioactieve componenten in rauwe melk helpen met de regulatie van het immuunsysteem. Deze stoffen worden vernietigd door pasteuriseren en homogeniseren.

Ook Jos’ wijze van vee houden heeft voordelen met betrekking tot de melk. Het hoge aandeel vers gras en afwezigheid van soja, mais en tarwe leidt tot een gunstige omega-3:6 verhouding. Een hoog aandeel omega-6 vetzuren werkt ontstekingsbevorderend terwijl omega-3 vetzuren juist ontstekingsremmend zijn. Vers gras in het rantsoen verhoogt ook de hoeveelheid CLA, speciale ontstekingsremmende vetzuren die ontstaan bij de vertering van gras in de pens. Daarnaast worden zeezout, mineralen en kruiden bijgevoerd. Dit verbetert de gezondheid van de koeien en daarmee die van de melk.

Op de boerderij wordt geen gebruik gemaakt van antibiotica.

Last but not least: het is verrukkelijk. Veel van de aroma’s zijn hittegevoelig en gaan verloren door verhitting. Rauwe melk smaakt zoals melk hoort te smaken.

U kunt onze onbewerkte rauwe melk alleen in onze winkel op bestelling krijgen. Mail hiervoor naar bestellingen@rawmilkcompany.nl of kom langs in onze winkel, waar u een melkabonnement kunt regelen.