Wetenschap

Gezondheidsaspecten en voedingstabel van kefir

Kefir: A Probiotic Dairy-Composition, Nutritional and Therapeutic Aspects, S. Otles, O. Cagindi, Pakistan Journal of Nutrition, 2003, 2, 54-59. http://www.kefir.ilbello.com/articoli/kefir.pdf
[Noot: De voedingswaarde van onze kefir kan afwijken van wat deze onderzoekers hebben gevonden.]

Melkzuurbacteriën die zijn geïsoleerd uit kefirkorrels:

Lactobacillus acidophilus, Lb. brevis, Lb. casei, Lb. fermentum, Lb. helveticus, Lb. kefiri, Lb. parakefiri, Lactococcus lactis, Leuconostoc mesenteroides (Assadi, Pourahmad, & Moazami, 2000; Cogan et al., 1997; Fujisawa, Adachi, Toba, Arihara, & Mitsuoko, 1988; Kandler & Kunath, 1983; Micheli, Uccelletti, Palleschi, & Crescenzi, 1999; Pintado et al., 1996; Takizawa et al., 1998; Witthuhn, Schoeman, & Britz, 2004).

Gisten die zijn geïsoleerd uit kefirkorrels:

Kluyveromyces marxianus, Torula kefir, Saccharomyces exiguus, Candida lambica (Assadi et al., 2000; Garrote, Abraham, & De Antoni, 1997; Kwak, Park, & Kim, 1996; Pintado et al., 1996; Witthuhn et al., 2004; Wyder, Keile, & Teuber, 1999; Wyder & Puhan, 1997).

Het effect van homogeniseren en pasteuriseren op allergische reacties:

Poulsen, O. M., Hau, J., & Kollerup, J. (1987). Effect of homogenization and pasteurization on the allergenicity of bovine milk analysed by a murine anaphylactic shock model. Clinical & Experimental Allergy, 17(5), 449-458.
“…Dit betekent niet dat iedereen rauwe melk kan tolereren. Sommige mensen met koemelkallergie tolereren ook geen geitenmelk, terwijl deze nooit gehomogeniseerd is…”

“…Onbehandelde rauwe melk was niet in staat een acute allergische reactie te doen ontstaan…”

“…rauwe melk kan waarschijnlijk een rol spelen in het voorkómen van het ontstaan van koemelkallergie.”

Antimicrobiële werking:

Rodrigues, K. L., Caputo, L. R. G., Carvalho, J. C. T., Evangelista, J., & Schneedorf, J. M. (2005). Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract. International journal of antimicrobial agents, 25(5), 404-408.

Rauwe melk en allergie:

van Neerven, R. J., Knol, E. F., Heck, J. M., & Savelkoul, H. F. (2012). Which factors in raw cow’s milk contribute to protection against allergies?. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 130(4), 853-858.
Baars, T. (2013). Milk consumption, raw and general, in the discussion on health or hazard. Journal of Nutritional Ecology and Food Research, 1(2), 91-107.