Actueel

Enquête in te vullen tot en met 30 april

Doe mee met de enquête naar de gezondheidseffecten van rauwmelkse zuivel. Dit wetenschappelijk onderzoek is onder auspiciën van Universiteit Utrecht en wordt uitgevoerd door Prof. Dr. Ton Baars en Dr. Joris Verster. Onder de deelnemers worden 10 waardebonnen t.w.v. € 50,00 verloot, te besteden in uw natuurwinkel waar u onze zuivel altijd koopt. Voor verdere toelichting en de digitale enquête ga naar de homepagina van onze website. Wij hopen dat heel veel consumenten hier aan mee gaan doen zodat de uitslag ook relevant is. De uitslag van dit onderzoek zal gebruikt worden voor verder wetenschappelijk onderzoek naar specifieke klachten. Door alle mailtjes die we al mochten ontvangen in de afgelopen jaren en de reacties die we wekelijks weer in onze eigen winkel horen, zien we de uitkomst met vertrouwen tegemoet.  Zo gauw als de uitslag van de enquête bekend is zal deze ook gepubliceerd  worden. Het is heel belangrijk dat de enquête volledig ingevuld wordt, omdat hij anders niet mee telt en dat zou jammer zijn van uw moeite die u erin gestoken hebt.

Verhitting melk veroorzaakt astma in muizen

Nieuw onderzoek aan de Universiteit in Utrecht laat zien dat rauwe melk geen astma veroorzaakt bij jonge muisjes, maar wanneer de melk verhit is geweest tot 80oC de dieren een astmatische reactie met bijbehorende scheve immuniteitsreactie laten zien.
In onderzoek naar babymelk-voeding wordt gebruik gemaakt van diermodellen, zoals jonge muizen. In dit geval zijn de muisjes gevoelig gemaakt voor huisstofmijt. Tegelijkertijd werd geëxperimenteerd met het extra verstrekken van melk, nadat ze gevoelig waren gemaakt en daarna geregeld weer met huisstofmijt in contact kwamen. Drie groepen dieren kregen of a) geen melk, b) rauwe melk of c) verhitte melk. Een vierde groep kreeg niets (geen melk, geen mijten) en diende als controle.
Wanneer de dieren gevoelig zijn gemaakt voor huisstofmijt en daarna geregeld opnieuw in contact komen met deze huisstofmijten zullen ze net als jonge kinderen astmatische verschijnselen krijgen plus een bijbehorend bloedbeeld. Dit laat zien dat de immuunreactie niet op orde is.
Dieren die verhitte melk erbij kregen, reageerden bijna net zo slecht als de dieren zonder melk, maar met mijt. Echter de muisjes die gevoelig gemaakt waren en tegelijkertijd ook rauwe melk kregen, waren exact hetzelfde als de niet-gevoelig gemaakte muisjes, namelijk geen reactie en geen veranderingen. Dit betekent, dat de dieren na het consumeren van rauwe melk geen immunologische afwijkingen vertoonden en geen klinische astmaverschijnselen hadden.

Tot nu toe vond dergelijk gezondheidsonderzoek veelal plaats bij boerderijkinderen. Deze kinderen komen geregeld in contact met koeien, boerderijvuil en de meeste drinken ook rauwe melk van hun eigen koeien. Onder boerderijkinderen die geen eigen koemelk drinken, maar melk uit de winkel of boerderijkinderen die geen rauwe maar verhitte eigen koemelk drinken, vindt men veel meer astma, hooikoorts en allergie. Net als de muisjes blijkt ook bij deze kinderen, dat de rauwe melk beschermend werkt. Dit geldt overigens ook voor niet-boerderijkinderen, die met rauwe melk zijn groot gebracht.
De muizenstudie is van belang, omdat bloed- en weefselmonsters ter beschikking komen, die de onderzoeker belangrijke aanwijzingen geven waarom melk beschermend werkt (rauw) dan wel een astmatische reactie oproept (verhit). Er verandert veel door het verhitten van melk: er is sprake van vervorming van hittegevoelige eiwitten, enzymen in de melk worden onwerkzaam en bacteriën worden gedood. Welk onderdeel nu precies verantwoordelijk is voor het uitlokken van astma en ook allergieën is onderdeel van verder onderzoek.

In plaats van af te wachten tot de industrie ‘eruit is’, kun je er ook voor kiezen rauwe melk te drinken. Eén tot twee generaties terug was dit nog de normaalste zaak van de wereld. Waar vind je echter nog veilige, rauwe melk? De angst voor en gekte rondom bacteriën zit er goed in, maar we kunnen ook niet zonder hen. Hoe kun je een balans vinden tussen ‘normale hygiëne’ en ‘acceptabele voedselveiligheid’? In Nederland wordt niet specifiek en extra gecontroleerd op bacteriële voedselveiligheid als het om rauwe melk gaat. In Duitsland is dit nog anders, hier kun je legale rauwe melk onder de noemer Vorzugsmilch in de winkel krijgen. De melkveehouders die deze melk leveren laten hun melk maandelijks controleren op verscheidene ziektekiemen. Wanneer je rauwe melk in Nederland wilt kopen moet je de boer op en zelf tappen. Beter zou het zijn om de boer te vragen of hij zijn melk, net als de Duitse Vorzugmilch, extra laat controleren.

De Engelstalige muizenstudie kan men zelf lezen:
Front. Immunol., 28 August 2017 | https://doi.org/10.3389/fimmu.2017.01045

Op de Nederlandstalige website ‘milkandhealth.com’ vindt u veel aanvullende wetenschappelijke informatie rondom rauwe melk en gezondheid. Op de afdeling Immunologie van de Universiteit Utrecht wordt het onderzoek naar rauwe melk en rauwmelkse producten voortgezet.

Prof. Dr. Ton Baars, Onderzoeksinstituut Biologische Landbouw (FiBL, Frick-CH)

Assortiment uitgebreid

Naar aanleiding van de lezing van Rineke Dijkinga die bij ons gehouden werd, hebben we het assortiment met betrekking tot darmgezondheid uitgebreid. De volgende artikelen zijn nu ook in Melk & Honing te vinden:

Kimchi: de Koreaanse zuurkool. Natuurlijk gefermenteerd en probiotisch.

Roggebrood: Vezelrijk, goede voeding voor de darmflora.

Chufa: Ook wel bekend onder de naam tijgernoot of aardamandel. Chufa is de wortelknol van de knolcyperus. Niet alleen prebiotisch, maar ook nog eens rijk aan mineralen en erg lekker in combinatie met onze rauwmelkse zuivel! De smaak lijkt op die van hazelnoot, maar het is een knolgewas en dus geschikt voor mensen met notenallergie. We verkopen de chufa’s zowel gepeld als vermalen in drie verschillende soorten: extra fijn, normaal en vezelrijk. Voor meer informatie kijk op http://www.chufanederland.nl/.