Hygiëne

Omdat wij de melk niet verhitten is hygiëne van het grootste belang. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. De uiers zelf worden voor elke melkbeurt goed schoongemaakt, en de melkstal wordt na elke melkbeurt weer schoongespoten. De melk wordt wekelijks gecontroleerd door het laboratorium en de Keten Kwaliteit Melk (KKM). Kwaliteitsborging op het melkveebedrijf maakt integraal onderdeel uit van het kwaliteitsbeleid van de melk die wij ontvangen van Het Hengelman. Uiteraard wordt op Het Hengelman elke schakel in de biologische keten gecontroleerd door SKAL (http://skal.nl/). Een vertrouwd idee.

De productieruimte mag alleen betreden worden met schone overalls en laarzen die de productieruimte niet verlaten. Er wordt een constante stroom gefilterde lucht naar binnen geblazen. Dit zorgt voor een lichte overdruk in de productiehal waardoor buitenlucht niet naar binnen komt. De ketels en leidingen worden volautomatisch schoongemaakt.

img_2585_cc

Gezond geproduceerde rauwe melk bevat van zichzelf antibacteriële componenten. Deze remmen de groei van ziekmakende bacteriën. Het voedingspatroon dat aansluit op de natuurlijke behoefte van koeien ondersteunt deze antibacteriële mechanismen.

Het aanzuren zorgt ook voor een grote bijdrage aan de veiligheid. De bacteriën in kefir en yoghurt verlagen de zuurgraad waardoor het voor ziekmakende bacteriën moeilijker wordt om te overleven. Een voorbeeld is Listeria monocytogenes. Deze kan niet overleven bij een pH van lager dan 4,5. Het is dan ook een wettelijke vereiste voor rauwmelkse producten om een pH van 4,5 of lager te hebben. Daarnaast maken sommige van de gebruikte culturen hun eigen antibacteriële stoffen aan.

De melk wordt altijd vers opgehaald, dus als de koeien gemolken zijn, zit de melk binnen een half uur bij ons in één van de ketels in de fabriek. Dan worden er hier verschillende rauwmelkse producten van gemaakt. Momenteel produceren we kefir, oerkefir, yoghurt, kefir hangop, yoghurt hangop en jus de lait. In de toekomst zullen we ons assortiment uitbreiden.