In het nieuws

Verhitting melk veroorzaakt astma in muizen

Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht laat zien dat rauwe melk geen astma veroorzaakt bij jonge muisjes. Echter, wanneer de melk verhit is geweest tot 80 graden Celcius laten de dieren een astmatische reactie met bijbehorende scheve immuniteitsreactie zien.

In onderzoek naar babymelk-voeding wordt gebruik gemaakt van diermodellen, zoals jonge muizen. In dit specifieke onderzoek werden muisjes gevoelig gemaakt voor huisstofmijt. Tegelijkertijd werd geëxperimenteerd met het extra verstrekken van melk, nadat ze gevoelig waren gemaakt en daarna geregeld weer met huisstofmijt in contact kwamen. Drie groepen dieren kregen a) geen melk; b) rauwe melk; of c) verhitte melk. Een vierde groep kreeg niets (geen melk, geen mijten) en diende als controle.

Wanneer muizen gevoelig worden gemaakt voor huisstofmijt en daarna geregeld opnieuw in contact komen met huisstofmijt, is de te verwachten reactie dat zij, net als jonge kinderen, astmatische verschijnselen krijgen plus een bijbehorend bloedbeeld. Dit laat zien dat de immuunreactie niet op orde is.

Muizen die verhitte melk kregen en werden blootgesteld aan huisstofmijt reageerden bijna net zo slecht als de dieren die geen melk kregen en ook in contact kwamen met huisstofmijt. Echter, de muisjes die in contact kwamen met mijten en tegelijkertijd ook rauwe melk kregen, waren exact hetzelfde als de niet-gevoelig gemaakte muisjes die niet werden blootgesteld aan mijten, namelijk geen reactie en geen veranderingen. Dit betekent dat de dieren na het consumeren van rauwe melk geen immunologische afwijkingen vertoonden en geen klinische astmaverschijnselen hadden na contact met de huisstofmijt.

Tot nu toe vond dergelijk gezondheidsonderzoek veelal plaats bij boerderijkinderen. Deze kinderen komen geregeld in contact met koeien en boerderijvuil. De meeste van hen drinken ook rauwe melk van hun eigen koeien. Onder boerderijkinderen die geen eigen koemelk drinken, maar melk uit de winkel, of boerderijkinderen die geen rauwe maar verhitte eigen koemelk drinken, vindt men veel meer astma, hooikoorts en allergie. Net als bij de muisjes blijkt ook bij deze kinderen, dat de rauwe melk beschermend werkt. Dit geldt overigens ook voor niet-boerderijkinderen, die met rauwe melk zijn groot gebracht.

De muizenstudie is van belang, omdat bloed- en weefselmonsters ter beschikking komen, die de onderzoeker belangrijke aanwijzingen geven waarom melk beschermend werkt (rauw) dan wel een astmatische reactie oproept (verhit). Er verandert veel door het verhitten van melk: er is sprake van vervorming van hittegevoelige eiwitten, enzymen in de melk worden onwerkzaam en bacteriën worden gedood. Welk onderdeel nu precies verantwoordelijk is voor het uitlokken van astma en ook allergieën is onderdeel van verder onderzoek.

In plaats van af te wachten tot de industrie ‘eruit is’, kun je er ook voor kiezen rauwe melk te drinken. Eén tot twee generaties terug was dit nog de normaalste zaak van de wereld. Waar vind je echter nog veilige, rauwe melk? De angst voor en gekte rondom bacteriën zit er goed in, maar we kunnen ook niet zonder hen. Hoe kun je een balans vinden tussen ‘normale hygiëne’ en ‘acceptabele voedselveiligheid’? In Nederland wordt niet specifiek en extra gecontroleerd op bacteriële voedselveiligheid als het om rauwe melk gaat. In Duitsland is dit nog anders, hier kun je legale rauwe melk onder de noemer Vorzugsmilch in de winkel krijgen. De melkveehouders die deze melk leveren laten hun melk maandelijks controleren op verscheidene ziektekiemen. Wanneer je rauwe melk in Nederland wilt kopen moet je de boer op en zelf tappen. Beter zou het zijn om de boer te vragen of hij zijn melk, net als de Duitse Vorzugmilch, extra laat controleren.

De volledige Engelstalige muizenstudie kunt u hier lezen.

Op de Nederlandstalige website ‘milkandhealth.com’ vindt u veel aanvullende wetenschappelijke informatie rondom rauwe melk en gezondheid. Op de afdeling Immunologie van de Universiteit Utrecht wordt het onderzoek naar rauwe melk en rauwmelkse producten voortgezet.

Uitgebreid artikel over kefir van orthomoleculair geneeskundige Rineke Dijkinga

In dit artikel:

  • Wat is kefir?
  • Het verschil tussen waterkefir en melkkefir
  • Waar je op moet letten als je kant-en-klare kefir of voeding met probiotica koopt
  • Waar je op moet letten als je kefir gaat gebruiken
  • De invloed van kefir op je darmflora
  • De invloed van kefir op de rest van je gezondheid
  • Aanvulling met probiotica-pillen of -poeders nodig?
  • Kefir en antibiotica
  • Zelf kefir maken
  • Kefir van rauwe zuivel versus gepasteuriseerde zuivel

Lees het volledige artikel op http://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/kefir.html.

Rauwmelkse kazen hebben een lager risico op Listeria besmetting

“De grote verscheidenheid aan bacteriën in rauwmelkse kazen zorgt voor een bescherming tegen pathogenen. Bovendien zijn zuurdere kazen, zoals geitenkaas, extra beschermd tegen de groei van Listeria. Hoewel de kans op besmetting van rauwmelkse kazen door Listeria uiterst klein blijkt te zijn, blijft het nog steeds aangeraden voor kwetsbare groepen om rauwmelkse kazen te mijden, maar deze waarschuwing geldt ook  voor industriële en verwerkte kazen.” Lees hier meer.

RTV Oost:

“De vraag naar biologische, rauwe zuivel stijgt. Raw Milk Company in De Lutte is één van de weinige bedrijven in Nederland die dit produceert. Volgens de familie Mulder is het gezond en zelfs helend.”