Rauwe melk

Rauwe melk wint in Nederland de laatste jaren snel aan populariteit. En met reden. Melk bevat van nature, wanneer het direct afkomstig is van de koe, namelijk veel functionele en gezonde voedingstoffen. Denk daarbij aan eiwitten, gezonde vetten, tal van goede vitamines (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink).

Het verschil tussen rauwe melk en melk die u in de supermarkt koopt, is dat laatstgenoemde altijd is gepasteuriseerd of gesteriliseerd en in de meeste gevallen ook nog gehomogeniseerd. Dit wordt gedaan om de houdbaarheid te bevorderen, maar het heeft ook een keerzijde. Door de drank te verhitten, verdwijnen namelijk veel functionele voedingstoffen. Bij rauwe melk is dat niet het geval.

De voordelen van rauwe melk

Doordat de drank niet wordt verhit, blijven essentiële voedingstoffen (enzymen en bacteriën) behouden. Een voorbeeld daarvan is het enzym lactase, dat een belangrijk rol speelt bij de vertering van lactose (melksuiker). Dit maakt dat rauwe melk voor mensen met lactose-intolerantie vaak veel beter verdraagbaar is dan de variant uit de supermarkt.

Daarnaast zorgen de bacteriën, waaronder de Lactobacillus acidophilus, voor een goede darmflora. Dit is belangrijk, omdat de darmflora een belangrijke rol speelt bij de vertering van voedsel. Een goede en gezonde darmflora draagt dus bij aan de algehele gezondheid. Doordat ‘supermarktmelk’ wordt gehomogeniseerd, veranderen de eiwitten van structuur. Ook dit draagt niet bij aan goede vertering. Bij rauwe melk is dit dus niet het geval.

Producten die van rauwe melk worden gemaakt

Rauwe melk kan als drank worden gedronken, net zoals u gewone melk uit de supermarkt drinkt. Het wordt echter ook vaak gebruikt als basis voor andere melkproducten. RauwPower beschikt over een uitgebreid assortiment aan producten die worden gemaakt van gefermenteerde rauwe melk. Deze beschikken stuk voor stuk over de gunstige eigenschappen van rauwe melk – ze zijn dus goed verdraagbaar voor mensen met lactose-intolerantie.

Een van de populairste producten binnen het assortiment van RauwPower is rauwmelkse kefir. Dit populaire drankje bevat veel vitamine K2 en heeft sterke pre- en probiotische werking. Hetzelfde geldt voor andere producten op basis van rauwe melk. Onze rauwmelkse yoghurt, hangop en jus de lait bieden bijvoorbeeld ook dergelijke voordelen voor de spijsvertering en dus de algehele gezondheid.

Speciaal dieet voor hoge melkkwaliteit

Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te garanderen, bestaat het dieet van onze koeien uit een zoveel mogelijk vers gras. Soja, mais en tarwe zijn uit het dieet geschrapt. Dit draagt bij aan een gunstige omega-3:6-verhouding. Een hoog aandeel omega-6 vetzuren werkt ontstekingsbevorderend, terwijl omega-3 vetzuren juist ontstekingsremmend werken.

Daarnaast verhoogt vers gras in het rantsoen ook de hoeveelheid CLA. Dat zijn speciale ontstekingsremmende vetzuren die worden gevormd bij de vertering van gras in de pens van de koe. Om de gezondheid van het dier verder te bevorderen, worden zeezout, mineralen en kruiden bijgevoerd. Het principe hierachter is even simpel als logisch: hoe gezonder de koe, hoe hoger de kwaliteit van de melk.

Waar kan ik rauwe melk kopen?

Rauwe melk is niet zomaar overal verkrijgbaar. U kunt de drank alleen in onze winkel in De Lutte (Twente) kopen. Indien dat te ver weg is voor u, kunt u het product ook bestellen. Daarvoor mailt u uw gegevens naar bestellingen@rawmilkcompany.nl. Ook is het mogelijk om een melkabonnement af te sluiten.

Indien u op zoek bent naar de producten die worden gemaakt van gefermenteerde rauwe melk (kefir, hangop, yoghurt), dan kunt u terecht bij een van de vele verkooppunten door heel Nederland of België. Op deze pagina kunt u precies zien waar de producten van RauwPower te koop zijn.