Rauwe melk kopen

Wanneer u (onbewerkte) rauwe melk wilt kopen, zult u snel tot de conclusie komen dat dat lastiger is dan gedacht. Dat komt omdat in Nederland de verkoop ervan in de supermarkt bij wet verboden is. Het is echter wel mogelijk om rauwe melk rechtstreeks bij een boer te kopen, al moet deze er van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) wel altijd bij zeggen dat de melk voor gebruik moet worden gekookt.

De laatste jaren zijn drankjes en andere producten op basis van het rauwe product wel sterk in opkomst. Kefir, hangop, yoghurt en jus de lait winnen snel aan populariteit. Omdat de melk hier 24 uur lang gefermenteerd is en een pH heeft van minder dan 4,5 mogen deze producten wél worden aangeboden in de supermarkt.

Waarom kan ik niet overal rauwe melk kopen?

Sinds 1950 is men in Nederland begonnen met het pasteuriseren en steriliseren van melk. Dat gebeurde omdat er tuberculose (TBC) heerste onder de runderen. De ziekmakende bacteriën werden op die manier gedood. De regels zijn sindsdien echter nooit aangepast, terwijl de omstandigheden bij melkveebedrijven fors zijn verbeterd. Ook zijn de eisen een stuk strenger geworden.

Zo wordt veel meer aandacht geschonken aan hygiëne en koelt de boer de melk direct na het melken af. Bovendien is tuberculose onder runderen al lang verleden tijd, maar desondanks is het nog altijd niet mogelijk om de volledig onbewerkte variant in gewone winkels te kopen. De wet is sinds de jaren vijftig simpelweg nooit aangepast. Wie rauwe melk wil kopen, is dus op de boer aangewezen.

Gefermenteerde rauwe melk kopen

Gewone rauwe melk mag dus niet zomaar worden verkocht, maar bij gefermenteerde rauwe melk ligt dat anders. Fermenteren is een methode om de houdbaarheid van de drank te verlengen en de pH-waarde te laten dalen tot onder de 4,5. Dat laatste is een voorwaarde om rauwe zuivel in supermarkten te mogen verkopen.

Wanneer u op zoek bent rauwmelkse producten, moet u dus zoeken naar producten op basis van gefermenteerde rauwe melk. Binnen het assortiment van RauwPower vindt u bijvoorbeeld rauwmelkse kefir, yoghurt, kefir hangop, yoghurt hangop, en jus de lait. Deze beschikken stuk voor stuk over de goede eigenschappen van rauwe melk en zijn dankzij de fermentatie ook nog eens lang houdbaar en volledig veilig om te drinken.

Waarom rauwe melk kopen in plaats van gewone melk?

De belangrijkste reden om rauwe melk te kopen in plaats van gewone melk, is het verschil in bewerking. ‘Standaardmelk’ wordt gepasteuriseerd of gesteriliseerd en in de meeste gevallen ook nog gehomogeniseerd. Door dit proces worden ook tal van goede en functionele voedingsstoffen vernietigd. Bij de gefermenteerde rauwmelkse producten van RauwPower is dat dus niet het geval, en blijven de eiwitten, gezonde vetten, goede vitaminen en mineralen behouden. Ook het enzym lactase blijft aanwezig. Dat is belangrijk, omdat lactase een belangrijke rol speelt bij de vertering van lactose. Voor mensen met lactose-intolerantie is lactase dus een belangrijk enzym. In veel gevallen is een koemelkallergie eigenlijk niet meer dan een pasteurisatie- dan wel sterilisatieallergie, en kunnen mensen onze zuivel wel verdragen.

Rauwe melk online kopen en bestellen

Wanneer u op zoek bent naar onbewerkte rauwe melk, bent u aangewezen op de boer. Bij de Raw Milk Company kunt u op locatie, in onze boerderijwinkel Melk & Honing te Lutte, rauwe melk kopen. Deze rauwe melk leveren wij niet aan andere winkels, maar onze andere rauwmelkse producten worden wel verkocht door heel Nederland en België. Voor een volledig overzicht van winkels die RauwPower verkopen, kunt u hier kijken.