Rauwe melk

In Nederland mag in de supermarkt geen rauwe melk verkocht worden. Iedereen mag wel rechtstreeks bij een boer melk halen, maar de boer moet van de VWA erbij zeggen dat de melk gekookt moet worden. Sinds 1950 is men in Nederland begonnen met melk te pasteuriseren en steriliseren omdat er toen  tuberculose (TBC) heerste onder de runderen. Door pasteurisatie werden de ziekmakende bacteriën gedood. De hygiënische omstandigheden waren toen lang niet zo goed als tegenwoordig. Er wordt nu niet meer met de hand gemolken en de eisen die aan melk gesteld worden zijn ook veel strenger geworden. De melk wordt tegenwoordig ook direct na het melken afgekoeld. Dit was vroeger wel anders, melkbussen stonden toen in een ton water om af te koelen. Toch in het nog steeds niet mogelijk om rauwe melk in de winkels te kopen. Er heerst al lang geen tuberculose meer onder runderen, maar de wet is nog nooit gewijzigd.

Gelukkig mag rauwe gefermenteerde zuivel, zoals die van RauwPower, wel in de supermarkt verkocht worden. Dit komt omdat het een pH waarde heeft van minder dan 4,5. Dit maakt de zuivel compleet veilig, zelfs voor baby’s, zwangere vrouwen en ouderen. Het spreekt voor zich dat we hoge eisen stellen aan onze melk.  

Wat is nu rauwe melk en wat zit erin?

Melk bevat van nature eiwitten, gezonde vetten en vele goede vitaminen (A, B1, B2, B6, B12, D, K2 en foliumzuur) en mineralen (calcium, fosfor, magnesium en zink). De melk die u in de supermarkten koopt is altijd gepasteuriseerd of gesteriliseerd en meestal ook gehomogeniseerd en gestandaardiseerd. Dit doen wij bij de Raw Milk Company dus niet.

Doordat onze melk geen bewerkingen heeft ondergaan, zijn alle functionele voedingsstoffen waaronder vitaminen en enzymen behouden gebleven en worden de goede bacteriën in de melk niet gedood. Het enzym lactase dat van nature in melk zit wordt ook niet stuk gemaakt. Dit is belangrijk omdat dit enzym juist heel belangrijk is voor de vertering van lactose (melksuiker). De goede bacteriën in de melk zoals Lactobacillus acidophilus zorgen voor een goede darmflora. De darmflora helpen de mens bij de vertering van voedsel. Tevens zorgen de goede bacteriën ervoor dat ziekmakende bacteriën minder snel kunnen groeien in de darmen. Homogeniseren, het opbreken van de vetbolletjes om opromen tegen te gaan, zorgt er bij sommige mensen ook voor dat ze de melk minder goed verdragen. Wij homogeniseren onze zuivel dus niet.

Rauwe melk heeft meerdere voordelen ten opzichte van verhitte melk. Veel mensen merken dat rauwe zuivel makkelijker verteerbaar is. Dit kan deels samenhangen met de van nature aanwezige enzymen in melk. Deze kunnen helpen bij de vertering, maar worden stuk gemaakt tijdens verhitting. De eiwitten veranderen ook van structuur, waardoor het moeilijker verteerbaar wordt. Homogeniseren speelt hier ook een rol in. Mensen met een koemelkallergie kunnen in de meeste gevallen onze melk maar ook onze gefermenteerde zuivel prima verdragen. Hun ‘koemelkallergie’ is dan eigenlijk een pasteurisatie/sterilisatie allergie. Garanties kunnen wij natuurlijk niet geven, maar u kunt altijd de proef op de som nemen en met een kleine hoeveelheid (bijv. een slokje kefir) beginnen. 

Consumptie van rauwe melk is gelinkt aan een lager risico op astma en eczeem. Bepaalde bioactieve componenten in rauwe melk helpen bij de regulatie van het immuunsysteem. Deze stoffen worden vernietigd door pasteuriseren en homogeniseren.

Ook de wijze waarop Jos en Dorthy Elderink, de leveranciers van onze rauwe melk, hun koeien houden heeft voordelen met betrekking tot de melk. Het hoge aandeel vers gras en afwezigheid van soja, mais en tarwe leidt tot een gunstige omega-3:6 verhouding. Een hoog aandeel omega-6 vetzuren werkt ontstekingsbevorderend terwijl omega-3 vetzuren juist ontstekingsremmend zijn. Vers gras in het rantsoen verhoogt ook de hoeveelheid CLA, speciale ontstekingsremmende vetzuren die ontstaan bij de vertering van gras in de pens. Daarnaast worden zeezout, mineralen en kruiden bijgevoerd. Dit verbetert de gezondheid van de koeien en daarmee die van de melk. Op de boerderij wordt geen gebruik gemaakt van antibiotica.

Last but not least: het is verrukkelijk. Veel van de aroma’s zijn hittegevoelig en gaan verloren door verhitting. Rauwe melk smaakt zoals melk hoort te smaken.

U kunt onze onbewerkte rauwe melk alleen in onze winkel krijgen. Onze andere producten (kefir, yoghurt, kefir hangop, yoghurt hangop, en jus de lait) zijn door heel Nederland en een deel van België verkrijgbaar.

Wilt u meer weten over rauwe melk, ga dan naar: www.milkandhealth.com