Rauwmelkse kefir

Rauwmelkse kefir is een gefermenteerde melkdrank die van origine afkomstig is uit de Kaukasus. Bij rauwmelkse producten wordt de melk niet gehomogeniseerd en gepasteuriseerd, hetgeen een aantal voordelen heeft ten opzichte van melk die wel uitgebreid bewerkt is. Zo verhoogt homogeniseren de allergeniciteit van de melk. Pasteurisatie vernietigt de enzymen die een goede uitwerking hebben op een gezonde spijsvertering.

Een voorbeeld daarvan is het enzym lactase, dat een belangrijke rol speelt bij de afbraak van lactose. Omdat dergelijke enzymen in rauwmelkse kefir níet worden afgebroken, is de drank geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Mensen die te kampen hebben met een koemelkallergie, kunnen vrijwel altijd de producten van RauwPower verdragen.

Wat is rauwmelkse kefir precies?

Rauwmelkse kefir wordt gemaakt van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van kefirkorrels: clusters levende micro-organismen, caseïne en een oplosbare voedingsvezel genaamd kefiran. Bij een goede verzorging kunnen deze korrels lange tijd meegaan, maar bij veranderende omstandigheden bestaat de kans dat de samenstelling verandert. Dat heeft invloed op de smaak én de kwaliteit.

De rauwmelkse kefir van RauwPower wordt daarom gemaakt van een nieuwe kolonie kefir-organismen. Deze worden gekweekt in de vorm van een poeder. De samenstelling van dit poeder is zeer nauwkeurig afgemeten, waardoor een constante hoge kwaliteit kan worden gewaarborgd. Zo vormt de rauwmelkse kefir geen korrels en blijven alle goede en gezonde eigenschappen lange tijd behouden.

Waarom is rauwmelkse kefir zo gezond?

Doordat de drank gefermenteerd is, blijven alle goede eigenschappen van de rauwe melk behouden. Dit in tegenstelling tot melkdranken die zijn bewerkt, bijvoorbeeld door middel van pasteurisatie. Zo zit in rauwmelkse kefir veel meer vitamine K2 dan in magere of halfvolle kefir. K2 verlaagt onder meer het risico op hart- en vaatziekten. Ook speelt het een belangrijk rol bij de calciumhuishouding.

Door de fermentatietijd van 24 uur is rauwmelkse kefir ook zeer geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Het enzym lactase, dat helpt bij de afbraak van lactose, is immers niet afgebroken door verhitting. Specifieke bacteriën verteren tevens een deel van de in de melk aanwezige voedingstoffen, waaronder lactose en melkeiwitten. Hierdoor is de drank makkelijker verteerbaar.

Probiotische werking van rauwmelkse producten

Rauwmelkse producten, waaronder kefir, hebben een probiotische werking. Ze gedijen goed in de darmen en gaan de ‘concurrentie’ aan met ongunstige microben. Een voorbeeld daarvan is Candida albicans; een schimmel die vaak opbloeit na een antibioticakuur. Rauwmelkse kefir gaat de overwoekering van de darmen door deze microbe actief tegen.

Daarnaast maken de micro-organismen een breed scala aan (voornamelijk) B-vitaminen aan. Samen met de vitaminen A, D en het eerder genoemde K2 bevat de melk dus een vrijwel compleet pakket aan vitaminen. Daar komt bij dat de fermentatie het gehalte tryptofaan verhoogt. Dit aminozuur is onder andere de grondstof van ‘gelukshormoon’ serotonine.

Waar is rauwmelkse kefir van RauwPower te koop?

RauwPower levert aan biologische groothandels, die het op hun beurt weer distribueren naar biologische winkels. Wilt u weten waar u onze producten in uw omgeving kunt kopen? Kijk dan op deze pagina voor een lijst met verkooppunten.

Indien de betreffende winkel ons product niet in het assortiment heeft zitten, dan kunt u daar gerust naar vragen. Mocht u graag eens een kijkje komen nemen op onze eigen boerderijwinkel Melk & Honing, dan bent u uiteraard van harte welkom. U kunt de producten van RauwPower ook krijgen bij ons afhaalpunt Fakker Diervoeders in Heino. Hier is de zuivel altijd op voorraad.