Rauwmelkse yoghurt

Rauwmelkse yoghurt wordt, zoals de naam verklapt, gemaakt van rauwe melk. Hierdoor blijven alle goede en gezonde eigenschappen van de melk behouden. In tegenstelling tot bewerkte melk (pasteurisatie/sterilisatie) wordt de houdbaarheid van het product gegarandeerd door middel van fermentatie.  Deze methode van bewerking biedt echter nog meer voordelen voor de gezondheid.

De rauwmelkse yoghurt van RauwPower is bijvoorbeeld geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Dat komt doordat het enzym lactase tijdens de fermentatie niet wordt afgebroken, zoals bij pasteurisatie (verhitting) wel het geval is. Lactase speelt op zijn beurt namelijk een belangrijke rol bij de afbraak van lactose door het lichaam. Met andere woorden: het spijsverteringsstelsel vaart wel bij gefermenteerde rauwe melk.

Wat is rauwmelkse yoghurt?

Rauwmelkse yoghurt wordt gemaakt van volvette rauwe melk, waaraan een zogeheten AB-yoghurtcultuur is toegevoegd. Daardoor bevat het product naast de gewone bacteriën ook de priobiotische culturen Lactobacillus acidophilus en Bifidobacterium lactis. Kenmerk van deze bacteriën is dat ze niet worden gedood door maagzuur. Ze komen dus daadwerkelijk in de darmen terecht.

Omdat de yoghurt niet wordt verhit, is deze wel iets dunner dan de ‘gewone’ yoghurt die u in een standaard supermarkt koopt. Daar wordt in veel gevallen ook een verdikkingsmiddel toegevoegd. Bij de rauwmelkse yoghurt van RauwPower is dat niet het geval. Voor de smaak maakt dat weinig uit: de yoghurt is mild en romig van smaak en heeft een zacht, geurig aroma.

Wat maakt rauwmelkse yoghurt gezond?

De eerder genoemde bacteriën bieden grote voordelen voor de werking van het spijsverteringsstelsel en dus de gezondheid. Zo krijgen rauwmelkse yoghurt en andere melkzuurbacterie-houdende producten veel aandacht als potentiële middelen in de preventie van kanker. De toename van het aantal lactobacillen in de dikke darm remt namelijk de productie van schadelijke toxinen.

Door het fermentatieproces bevat het product ook veel meer vitamine K2, die een positief effect heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Ook wordt vaak gewezen op het feit dat fermentatie leidt tot een hoger gehalte tryptofaan. Van dit aminozuur is bekend dat het als grondstof dient voor de aanmaak van serotonine, ook wel een ‘gelukshormoon’ genoemd. Serotonine is op zijn beurt weer de voorloper van het slaaphormoon melatonine.

Rauwmelkse yoghurt in de supermarkt

De Nederlandse wet schrijft voor dat rauwe melk niet mag worden verkocht in de supermarkt. Sinds 1950 is men in Nederland begonnen met het steriliseren en pasteuriseren van melk, omdat er destijds TBC heerste onder runderen. Ondanks dat de omstandigheden sindsdien fors zijn verbeterd, is het nog steeds niet mogelijk om rauwe melk in de supermarkt te krijgen.

Gefermenteerde zuivel van rauwe melk mag wél in de supermarkt worden verkocht. Door de fermentatie is de pH-waarde van bijvoorbeeld rauwmelkse yoghurt namelijk lager dan 4,5. Dat is een voorwaarde die van overheidswege wordt gesteld om producten van rauwe melk in de supermarkt te verkopen. Desondanks is het nog altijd niet even eenvoudig om rauwmelkse producten in de supermarkt te vinden.

Waar kunt u rauwe yoghurt kopen?

Rauwmelkse yoghurt van RauwPower is dus niet overal te vinden. Bent u op zoek naar een van onze rauwmelkse producten, dan kunt u het beste even op deze pagina kijken. Daar vindt u een overzicht van alle verkooppunten in Nederland en België. In biologische winkels kunt u ook altijd even vragen of het product besteld kan worden.

Indien u in de buurt woont of bent, kunt u natuurlijk ook altijd een kijkje komen nemen in onze boerderijwinkel Melk & Honing in De Lutte. Daarnaast is onze rauwmelkse yoghurt verkrijgbaar bij afhaalpunt Fakkert Diervoeders aan de Zwolseweg 87 in Heino. Onze zuivel is hier altijd gegarandeerd op voorraad.