Verpakking

Onze zuivelverpakkingen zijn vrij van BPA en ftalaten. Er zijn meerdere redenen waarom glazen flessen voor ons geen reële optie zijn:

  • Glazen flessen wegen bijna een een halve kilo meer dan plastic flessen. Dit maakt elk krat bijna vijf kilo zwaarder.
  • Waar geretourneerde bierflesjes relatief makkelijk te verschonen zijn, laten zuivelproducten resten achter die vet- en eiwitrijk zijn. Dit gaat aankoeken in de fles en het schoonmaken hiervan vereist veel arbeid, heet water en chemicaliën. Hierdoor wordt enige milieuwinst direct tenietgedaan.
  • Glazen flessen zijn breekbaar. Een kleine scherf die over het hoofd wordt gezien kan al grote problemen veroorzaken.
  • Gebruikte flessen kunnen dusdanig vuil zijn dat ze niet schoon te krijgen zijn. Ook al zouden we deze fles weggooien, de bacteriën komen terug in de fabriek. Dit gaat ten koste van de hygiëne en daarmee de voedselveiligheid.
  • In kefir zitten gisten. Deze kunnen ook gekoeld nog koolzuur produceren, waardoor de flessen bol kunnen gaan staan. Een glazen fles zou door deze overdruk uit elkaar kunnen barsten. Dit is dus ook een reden dat wij voor plastic flessen kiezen.

Bioplastic is voorlopig nog geen optie vanwege de octrooien die er op rusten. Deze houden de prijs kunstmatig hoog. Zodra deze octrooien komen te vervallen hopen we dat er een betaalbare vervanger van PET en PP beschikbaar komt. Tot die tijd kunnen onze flessen mee met het plastic afval om gerecycled te worden, en hoeft hierdoor niet in het milieu te komen. Zwerfplastic wordt veroorzaakt door a-sociaal gedrag van de mensen, die niet de moeite nemen om het mee te nemen naar huis om het vervolgens in de afvalbak te gooien waar het in hoort. Van gerecycled plastic worden hele mooie waardevolle producten gemaakt, maar niet geschikt om na reiniging weer zuivel in te doen.