Stichting ‘Onderzoek Rauw Gefermenteerde Melkproducten’


Waarom dit onderzoek?


Onze maatschappij staat onder druk om de vele welvaartsziekten te beheersen en de kosten van de gezondheidszorg stijgen enorm. Maar veel chronische ziekten, zoals astma, eczeem of diabetes-2 worden vooral door onze manier van leven bepaald. En door de kwaliteit en mate van bewerking van onze voeding.


De kennis over goede voeding of de samenstelling van ons dieet blijft echter achter. Volgens Weston A. Price (1870-1948) – die bekend is geworden om zijn theorieën over de relatie tussen voeding en gezondheid – speelt dierlijke voeding een belangrijke rol in de gezondheid van mensen. Natuurvolkeren waren van oudsher al dol op dierlijke producten, maar dit was natuurlijk niet altijd voor handen. Daarom consumeerden zij veel rauwe en rauw-gefermenteerde producten, zowel van plantaardige als dierlijke oorsprong.


​Sinds het begin van dit millennium is er toenemende aandacht voor rauwe en rauw-gefermenteerde voeding en hun rol in goede gezondheid en immuniteit. Dit willen wij verder onderzoeken.


De rol in gezonde voeding


De darmflora wordt bij het ouder worden steeds minder gecompliceerd (door de afnemende bio-diversiteit), waardoor problemen kunnen ontstaan in de darm zelf, de huid maar ook de hersenfuncties. En met het drinken van gepasteuriseerde koemelk ontstaat er zelfs een verhoogde kans op een allergische respons van het lichaam (door de verhitting van de melk).



Daarnaast laten onderzoeken onder boerderijkinderen zien dat de consumptie van rauwe melk (eerst moedermelk en aansluitend rauwe koemelk) van belang is voor een normaal, goed functionerend immuunsysteem. Omdat het immuunsysteem zo om leert gaan met nieuwe immunologische uitdagingen uit voeding en omgeving: mensen – jong en oud - zijn gebaat bij een regelmatige inname van levende micro-organismen en hun stofwisselingsproducten.


Doel van de Stichting


Ons doel is het bevorderen en initiëren van onderzoek naar rauwmelkse producten. Dit onderzoek gaat over het raakvlak tussen productkwaliteit en de rol bij immunologie en de gezondheid van mensen.

Daarbij draait het om een preventieve gezondheidszorg en veerkracht, die kan ontstaan door consumptie van gefermenteerde en onbewerkte levensmiddelen van biologische herkomst. Het voorkomen van ziekte is een belangrijke focus van het onderzoek.

Middelen


De stichting is geheel afhankelijk van geldmiddelen door donaties, schenkingen, legaten en giften. Daarmee wordt het onderzoek ondersteund. Het is een ANBI-stichting.



Informatie


De Stichting Onderzoek Rauw Gefermenteerde Melkproducten beheert deze website. Hier delen we informatie over het onderzoek en de resultaten.

Wilt U ons werk steunen?
Doneer nu:
Triodosbank IBAN: NL67TRIO 0321 0035 51 ten name van Stichting Onderzoek Rauw Gefermenteerde Melkproducten


ANBI-stichting


Kamer van Koophandel: 95625801