Veelgestelde vragen - Raw Milk Company:

Antwoorden op uw vragen over rauwe melk

Welkom bij de veelgestelde vragen (FAQ) pagina van Raw Milk Company! Hier vindt u antwoorden op vragen die vaak gesteld worden over rauwe melk en onze producten. Bij Raw Milk Company zijn we gepassioneerd over het leveren van hoogwaardige, onbewerkte melk rechtstreeks van onze boerderij naar uw tafel.

  • Wat is Kefir


    Kefir is een gefermenteerd zuivelproduct dat bekend staat om zijn zure smaak en romige textuur. Het wordt gemaakt door kefirkorrels, kleine gelatineachtige balletjes van bacteriën en gist, te combineren met melk. De korrels initiëren het fermentatieproces door de lactose in melk af te breken en om te zetten in melkzuur, wat kefir zijn zure smaak geeft.


    Kefir wordt verondersteld zijn oorsprong te hebben in het Kaukasusgebergte en wordt al eeuwenlang geconsumeerd in Oost-Europa en delen van Azië. Het wordt vaak omschreven als een probiotische drank omdat het verschillende gunstige bacteriën en gisten bevat die de darmgezondheid en spijsvertering kunnen bevorderen.


    Om kefir te maken, worden de kefirkorrels toegevoegd aan melk en gedurende 24, of 36 uur (oerkefir)gefermenteerd. Tijdens dit fermentatieproces vermenigvuldigen de bacteriën en gisten in de korrels zich en breken ze de lactose af, waardoor een iets dikkere, licht bruisende drank ontstaat. 


    Veel mensen met lactose-intolerantie merken dat ze rauwmelkse  kefir goed kunnen verdragen. Dat komt omdat alle enzymen (oa Lactase) nog aanwezig zijn en omdat veel lactose al is omgezet in melkzuurbacteriën 


    Naast de probiotische eigenschappen is kefir een goede bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium en B-vitaminen. 

  • Wat is het verschil tussen Kefir en Oerkefir

    De Rauw Power en Raw Boost Kefir wordt gemaakt met een gevriesdroogde kefircultuur en is 24 uur gefermenteerd. 


    De Oerkefir wordt gemaakt met kefirkorrels, ook wel kefir "plantje" genoemd. Dit is een levende cultuur. Deze is 36 uur gefermenteerd. 


    De oerkefir bevat daardoor oa meer verschillende gisten. Dat proef je. Oerkefir geeft meer een tintelend mondgevoel. 


    Beiden zijn een weldaad voor het spijsverteringskanaal.   


    Wij adviseren over het algemeen om met de "gewone" kefir te beginnen en eventueel enkele weken later de oerkefir te proberen. 


    Mensen die veel last hebben van een moeilijke stoelgang of van de gisten kunnen beter niet de oerkefir gebruiken. 


    verder is ieder mens uniek! Ervaar zelf welke variatie het beste bij u past. 





  • Wat is de aanbevolen hoeveelheid kefir per dag?

    Als minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een gezonde darmwerking, adviseren wij onze klanten om 2 x daags 100 tot 125 milliliter kefir te gebruiken. Indien mogelijk het eerste glas van de dag op een nuchtere maag.


  • Zit er alcohol in jullie Kefir?

    Ja er zit een heel kleine hoeveelheid alcohol in de kefir. Deze ontstaat door de gisten die in de kefir aanwezig zijn. Deze gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de melksuiker naar koolzuur en alcohol. Je moet bij melkkefir denken aan een percentage van <0.25%. afhankelijk van de bereiding. De traditionele kefir (oerkefir) bevat meer gisten en koolzuur dan onze kefir van een gevriesdroogde cultuur. 

  • Wat is Hangop


    Hangop is een traditioneel Nederlands zuivelproduct dat wordt gemaakt door yoghurt en kefir uit te laten lekken. Het woord "hangop" verwijst naar het proces waarbij de melk wordt opgehangen in een speciaal daarvoor ontworpen zak, waardoor het overtollige vocht kan weglopen.


    Om hangop te maken, wordt de kefir of volle yoghurt in een zak gedaan die gedurende 24 uur in speciale karren wordt gehangen. Het doel is om het vocht, dat ook wel wei wordt genoemd, eruit te laten lekken, zodat er een dikkere en romigere substantie overblijft. 


    Hangop kan puur worden gegeten. Maar meng je bijv. 3 eetlepels met wat havermout/ muesli/ noten en eventueel fruit dan is dat voldoende om je wel tot 6 uur energiek te voelen. 



  • Wat is Ghee


    Ghee is een geklaarde boter die veel wordt gebruikt in de Indiase keuken en in sommige andere culturen. Het wordt verkregen door boter te verwarmen en het water en de melkbestanddelen te verwijderen, waardoor een heldere, goudkleurige vloeistof overblijft.


    Het proces van het maken van ghee begint met het smelten van boter op laag vuur. Na verloop van tijd zal het water in de boter verdampen en zal het schuim naar boven komen drijven. Het schuim wordt verwijderd en het resterende heldere vet wordt verder verwarmd. Terwijl het vet verder wordt verwarmd, zullen de melkbestanddelen in de boter carameliseren en naar de bodem zakken. Het geklaarde vet wordt uiteindelijk afgegoten, waardoor de melkbestanddelen gescheiden worden van het pure vet.


    Ghee heeft een rijke, nootachtige smaak en een hoog rookpunt, wat betekent dat het bestand is tegen hoge temperaturen zonder te verbranden. Hierdoor is het geschikt om mee te bakken, braden en frituren. Ghee wordt vaak gebruikt in curry's, rijstgerechten, roti (platbrood), dal (linzengerechten) en diverse zoete gerechten. Het wordt ook gebruikt als smaakmaker voor brood, popcorn en andere gerechten.


    Naast het feit dat ghee een heerlijke smaak heeft, wordt het ook gewaardeerd om zijn voedingswaarde. Het bevat in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K, evenals gezonde vetzuren. Ghee bevat doorgaans geen lactose of caseïne, omdat deze worden verwijderd tijdens het klaarmaken van de boter. Dit maakt ghee geschikt voor mensen met lactose-intolerantie of melkeiwitallergie.


    Het gebruik van ghee is echter iets om rekening mee te houden vanwege het hoge vetgehalte. Hoewel het een gezond type vet is, moet het met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een evenwichtige voeding.

  • Melk - A1 of A2?

    Is jullie melk A1 of A2 melk en is A2 Melk werkelijk beter dan A1-melk?


    In de discussie rondom A1- of A2-melk gaat het om een mutatie binnen één van de peptiden, het zogenaamde beta-casomorfine. Op één plaats is die DNA-structuur veranderd. Nu zijn er koeienrassen met een gunstige variant, de A2-melk (Guernsey, Jersey), terwijl de meeste andere rassen A1-Melk produceren. De negatieve werking van A1-melk ontstaat met name na verhitting, in rauwe melk zijn de verschillen gering en de gehaltes laag. Onderzoek rondom A1A2 is niet helemaal duidelijk, aangezien veelal niet wordt benoemd of men met rauwe dan wel verhitte melk heeft gewerkt. Zie ook: https://www.milkandhealth.com.

    Onze boeren hebben koeienrassen die A1- melk geven. 


  • Melk - Is jullie melk anders dan gepasteuriseerde Melk?

    Wat maakt jullie melk anders dan gepasteuriseerde melk? 


    Rauwe melk is niet warmer geweest dan 37-38 °C (lichaamstemperatuur); gepasteuriseerde melk wordt verwarmd tussen 62°C en 80 °C. 


    Melk van grasgevoerde koeien bevat meer CLA en omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren dan melk van koeien die maïs en soja gevoerd krijgen. Dit werkt ontstekingsremmend. Ook bevat onze melk veel vitaminen (A, B12, D, K2) en mineralen (calcium en magnesium). 


    Rauwe, niet-gehomogeniseerde melk heeft veel voordelen ten opzichte van bewerkte melk. Pasteurisatie vernietigt hittegevoelige vitamines en bepaalde enzymen. Een voorbeeld hiervan is lactase. Dit breekt lactose (melksuiker) af. Ook bevat rauwe melk het hittegevolige stofje lactoferrine. Een stofje dat ons helpt te beschermen  tegen virussen en bacteriën.  


    Bij pasteuriseren vinden er dus veel veranderingen plaats: bacteriën worden gedood, potentiële ziektekiemen eveneens, enzymen worden onwerkzaam en eiwitten worden stapsgewijze steeds verder gedenatureerd. Ook kunnen nieuwe, ongewenste epitopen ontstaan, die bij gevoelige mensen melkallergie oproepen. 


  • Melk - Lactose-intolerantie?

    Wat als je een lactose-intolerantie hebt? 


    Iemand met een lactose intolerantie heeft het onvermogen om het melksuiker, de lactose , in de melk te kunnen verteren. 

    Onze ervaring is dat meer dan 90% van de mensen met een lactose-intolerantie geen reactie hebben op onze producten. Dat heeft grofweg 2 oorzaken. Ten eerste zit in rauwe melk van nature nog het enzym Lactase dat je lichaam helpt bij de vertering van de lactose. En ten tweede is veel van de lactose gefermenteerd en door de kefir of yoghurtcultuur omgezet in melkzuurbacteriën. 

    Wel adviseren we dan om onze producten langzaam te introduceren. Start dan met 2 x daags 20 ml en bouw dat langzaam op door die hoeveelheid om de dag te verdubbelen. Doe dit alleen indien u er geen klachten van heeft. De aanbevolen hoeveelheid is 2 x daags 100 ml.


  • Melk - Koemelkallergie

    Bij een koemelkallergie is er vaak sprake van een ongewenste reactie op de eiwitten uit koemelk. Deze triggeren dan het immuunsysteem van het lichaam. Koemelkallergie is de meest voorkomende allergie bij zuigelingen. Dit komt omdat het maag-darmstelsel nog niet volgroeid is. Normaal worden de eiwitten uit koemelk in het maag-darmkanaal door enzymen in kleinere brokjes afgebroken. Doordat bij baby’s de darm nog niet optimaal werkt kunnen grotere, niet volledig verteerde eiwitten in het bloed terechtkomen. Iets meer dan de helft van de kinderen met koemelkallergie verdraagt koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen groeien over hun koemelkallergie heen voordat ze vier à vijf jaar zijn.


    Het bewerken van melk, zoals pasteuriseren en homogeniseren, maakt koemelk meer allergeen dan rauwe melk. De consumptie van rauwe melk bij een koemelkallergie wordt vaak veel beter verdragen. 


    Rauwe biologische melk is wat moeilijk te krijgen maar onze rauwmelkse kefir is een veilig en goed alternatief om te kijken of dat wel verdragen wordt. Wel langzaam introduceren zoals beschreven bij de vraag over lactose-intolerantie


  • Worden jullie koeien behandeld met Antibiotica?

    Nee, de koeien worden niet behandeld met antibiotica. Ze worden bij ziekte behandeld met bijvoorbeeld een homeopathisch middel. Beide boeren zijn antibiotica vrij gecertifieerd. 

  • Rauwe melkproducten en zwangerschap?

    Zijn jullie producten veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap? 


    Ja onze gefermenteerde melkproducten zijn veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding geven. Dit komt omdat de producten door fermentatie verzuurd zijn. De Ph waarde is altijd lager dan 4,5 waardoor “slechte” bacteriën zoals bijv. de Salmonella en de Listeria geen kans hebben om te overlevenen of zich te kunnen ontwikkelen. 


  • Wat is het verschil tussen een biologische en gangbare boerderij?

    Een biologische boerderij gebruikt geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Het voer dat de koeien krijgen is van biologische herkomst en in de stal hebben de koeien meer vierkante meters tot hun beschikking dan bij gangbare bedrijven. Tot slot lopen biologische koeien minstens 200 dagen per jaar buiten. Afhankelijk van het weer is dit vanaf begin april tot oktober/november. 


    Een biologische boerderij wordt twee keer per jaar gekeurd door SKAL.

  • Zit er statiegeld op jullie flessen?

    Nee. 

    Vanwege het eiwit en het vet in de melk, zit er geen statiegeld op flessen waarin melkproducten verwerkt zitten. De PET flessen worden wel gerecycled en kunnen ingeleverd worden bij het plastic afval.

  • Wat is na openen de houdbaarheid?

    Na openen van een fles Kefir, oerkefir of yoghurt is de houdbaarheid 5 tot 7 dagen. 


    De hangop en de kwark adviseren we binnen  3 tot maximaal 5 dagen na openen te gebruiken. 

Andere leden uit onze RauwPower familie

De Raw Milk Company blog

Share by: